Girişimci Kimdir ?

6 Mayıs 2013 Pazartesi
Girişimci

Genel anlam ile girişimci, kar amacıyla riski üzerine alan kişi olarak adlandırabilir. Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak için, üretim öğelerini en iyi şartlar altında bir araya getiren kişidir. Riski üstüne alarak, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için, üretim öğelerinin temin eder, bunların bir araya getirilmesini sağlar. Kar amacı için yapar, fakat tek amaç para kazanmak değildir. Ekonomik bir değer ortaya koymaksızın, çeşitli yollardan, başkaları tarafından ortaya konulan ortak değerleri kendi tarafına aktarmak girişimcilik değildir. Girişimci demek, yönetici demek değildir. Girişimcilik için en temel 3 şart; yetenek, cesaret ve bilgidir. Daha geniş anlamda girişimcide olması gereken sıfatlara bakacak olursak;

Kendine güven duymalı, aynı zamanda güvenilen bir kişi olmalıdır.
Geri adım atmayı bilmeli ve yeniden başlayabilmelidir.
Sonuçları değerlendirebilmelidir. Mesleki riskleri üstlenebilmelidir.
Yaratıcı olmalıdır.
Cesaretli olmalıdır.
Bireysel ve aynı zamanda da toplumsal olmalıdır.
İyimser ve fikir sahibi olmalıdır.
Sürükleyici ve güdüleyici olmalıdır.
Başarı için yönlenmiş olmalıdır.
Fırsatlardan yararlanabilmelidir.
Yeniliklere açık olmalıdır.
İşini seven biri olmalıdır.

Genel bir düzeyde bakıldığında, KOBİ sahipleri bu özelliklerin bir kaçına sahip. Araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler sayesinde, KOBİ sahiplerinin bu özelliklerini şöyle sıralamak mümkün:

Kuvvetli bir girişim hissine sahiptirler.
Bağımsız çalışmayı isterler.
Mali fırsatlardan faydalanmak isterler.
Toplumsal amaçlar doğrultusunda yatırım yaparlar.
Aile fertlerine istihdam sağlama amacı güderler.
Kendi yetenekleri doğrultusunda mücadele vermek isterler.
Çabuk ve somut sonuçlar beklemektedirler.

Yukarıdaki maddelerden de kolayca anlaşılabileceği gibi, KOBİ sahiplerin girişimcilikle ilgili özellikleri taşıdığı söylenebilir. Fakat yeniliklere açık olmada eksik oldukları açıkça ortadadır. KOBİ sahiplerinin önemli özelliklerinden olan, bağımsız çalışmayı istemleri ve kendi yetenekleri doğrultusunda mücadele etme arzuları, KOBİ ’ lerdeki tek kişi yönetiminin temelini oluşturur.


Daha öncede söylendiği gibi her girişimci bir yönetici değildir. Girişimcilerin yöneticilik kabiliyetine sahip olma ihtimali yok’ demek yanlış olur ama yine de bunun geçerli olduğu örnek sayısı az denecek kadardır.

İster Kobi Ol İster Girişimci Ol devletten HİBE KREDİ ' ni AL !!! 




0 yorum :

Yorum Gönder