Ev Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Kural

16 Temmuz 2014 Çarşamba


Günümüzde genelde hemen herkes yada diğer adıyla bütün kirayıcılar ev sahibi olma hayali vardır. Ancak şuda bir gerçek ki tek çekirdek ailelerde çalışan sayısı da bir birey olduğu zaman bu durum sadece hayalden öteye gitmiyor. Peki böylesi durumlarda ev sahibi olmak sadece hayal mi olacak ? Muhakkak bir çözümü var. İşte bu gibi benzeri durumlar da hayallerimizi gerçekleştirmek için imdadımıza banka kredileri yetişiyor. Ev sahibi olmak istiyorsunuz ve ev kredisi almak amaçlı bankalara başvuracaksanız. Ev kredisi alanların en çok yaptığı hatalara siz de düşmeyin. Genelde ev kredisi alanların belki hayallerine kavuşma heyecanından belki de bilmediğinden yaptığı büyük hatalar bulunuyor. Bu büyük hataları sizler için araştırdık ve bu makalemizde sizlere sunuyoruz.

Ev Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekli Olan Önemli 7 Kural

Konut kredisi çekenlerin www.sikayetvar.com'a gönderdiği şikayetlerden edinilen bilgilere göre; kredi alırken toplamında kredi fiyatını hesaplamamak,  senelik maliyet oranı mahaline maaş faiz oranına yönelik hesaplama inşa etmek ,  bihaber yapılan sigortalar,  okunmadan imzalanan sözleşmeler,  bihaber çıkarılan kredi kartları ve hane geliri üzerinde çıkan kredi taksit tutarları ev kredisi alırken yapılan hataların en başında geliyor.

Ev Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

1.Faiz Oranına Kanmayın Toplamında Maliyeti Hesaplayın : Alıcıların yaptığı hataların en başında kredi karşılaştırması yaparken yalnızca faiz oranına odaklanmak geliyor. Kredi alınacak banka tercihinde, faiz oranlarının yanında kogörev,  istihbarat, dosya gideri ve ekspertiz fiyatı ,  sigorta primleri benzeri fiyatları göz önünde bulundurmak gerekmektedir." Ev kredisi kullandım. Tarafımdan dosya gideri ,  ipotek kuruluş fiyatı, ekspertiz fiyatı ,  ferdi kredi istihbarat fiyatı halinde farklı isimler altında toplamında 1 . 715 TL tahsil edilmiştir. Ev kredimi kapattım. Yeniden 50 TL hesap işletim fiyatı ve 300 TL ipotek fek yazısı fiyatı tahsil edilmiştir."

2.Maaş Faiz Oranı Mahaline Senelik Maliyet Oranına Dikkat Edin : En mühim hataların bir tanesi de alıcıların kredileri yalnızca maaş faiz oranlarına yönelik kıyaslayıp senelik maliyet oranını incelememeleridir." Bankadan çektiğim ev kredisinden 3. 600 TL dosya gideri kesilmiştir. Yapılandırmak istediğim kredimden de benden bununla beraber 1 . 000 TL dosya gideri alınmıştır. Senelik maliyeti toplamında 4. 600 TL'nin tarafıma geri iade edilmesi hususunda şikayetçiyim."

3.Ev Kredilerinde Sigorta Bilmecesine Dikkat : Alıcıların şikayetlerinin en başında " Ev kredilerinde hangi sigortalar zorunlu? "  suali geliyor. Ev kredisi kullananlar zelzele sigortası dışındaki sigortaları yaptırmak zorunda değiller. " Kullandığım ev kredisine ilişkili olarak adıma talebim dışarısında sigortalar yapılmıştır. Hesabımdan  ( bakiyem olmamasına nazaran )  iznim olmaksızın toplamda 1.289, 46 TL tahsil edilmiştir."

4.İmzaladığınız Sözleşmeyi Okuyun : Sözleşmenizi ya da mukavele öncesi haber formunuzu isteyin. Böylelikle kredi işlemleri konusunda evrensel verileri ve kredi sözleşmesinin şartlarını öğrenme imkanınız olacak.  Alıcıların yanıltılması ihtimali azalacaktır." Bankadan aranıp banka şubesine gelmemi daha öncesinde çektiğim ev kredisinden ötürü yepyeni mukavele yaptıklarını ve yepyeni bir sözleşmeye imza atmam gerektiğini söylediler. Bankaya gittim sayın görevli bana 'her yıl adres güncellemesi yapıyoruz 2 senedir unutmuşuz şu sözleşmelere imza at' diye konuştu . Ben de imzaladım. Meğerse yepyeni mukavele ismi altında bana gündelik destek hesap limiti,  banka hesabı ve banka kartı çıkartmışlar."

5.Bihaber Çıkarılan Kredi Kartlarına Dikkat : Kredi kullanan tüketicilere bankalar haberleri olmadan kredi kartı çıkarıyor.  Kredi kartından haberi olmayan tüketiciler ödenmeyen borçlardan ötürü mağdur oluyor." Kredi kullanırken imzalattıkları sözleşmede kredi kartı koşulu koymuşlar. İmza atarken onu da onay etmişim ama haberim yok. Kargodan kart geldi hiç kullanmadım bile. Birden çok yıl daha sonra kullanmadığım karta büyük miktarda borç geldi. Kredi kartı aidatı işletilmiş. Bankalar kredi kullanan yurttaşlara kredi kartı koşulu koyuyor mağdur etmekte ."

6.Kredi Dokümanlarınızı Saklayın : Kredi kullanmaya başladığınız andan bu yana bütün dökümanlarınızı saklanmalı.  Zira banka ile meydana gelen bir sıkıntı ya da masrafların iadesi amaçlı yargıya başvurulmak istendiğinde bankalar her doküman amaçlı para istek etmekte ." Ev kredisi çektim . Tüketici mahkemesine müracaat etmek amaçlı eskiye dönük kredi makbuzu istedim.  Fakat her çıkan makbuz amaçlı 200 TL ödenmesini telefondan söylediler. Krediye başvurduktan daha sonra bütün belgelerinizi isteyin ve saklayın."

7.Taksit Meblağı Aile Gelirinizi Geçmesin :  " Kredi taksitinin maaş hane gelirinin 1/3'ünü geçmemesi epeyce mühim. Aşağı Yukarı maaş giderinizi hesap edebilir ev kredisi amaçlı maaş ayırabileceğiniz tutara hüküm verebilirsiniz." Ödeyebilirim diye hane gelirime eş ölçüt kredi taksiti tespit ettik fakat daha sonra çıkan masraflar sebebi ile kredimi ödeyemedim. Bihaber yapılan sigortalar,  faizler ,  hesap işletim fiyatları ve kredi ile beraber çıkarılan kredi kartının borcu sebebi ile kredi taksitlerimi ödeyemedim. "

Yukarıda ev kredisi alırken dikkat edilmesi gereken 7 önemli hususu aktardık. Umarım ev sahibi olmak isteyenlere faydalı olur.



0 yorum :

Yorum Gönder