Kredi Dosya Masrafını Nasıl Geri Alırım ?

30 Temmuz 2014 Çarşamba

Banka Kredilerinde Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır ? Bankalarda Dosya Masrafı Dilekçe Örneği, Bankalardan Dosya Masrafı Nasıl Alınır, Dosya Masrafı Geri Alma Dilekçesi Örneği İndir... gibi aramalar yaparak blogumuzu ziyaret ediyorsanız sorununuzun ve sorularınızın cevabı için doğru yerdesiniz demektir...

Bankaların kredi kullanımında tüketiciden aldığı dosya masraflarına ilişkili olarak ,  Yargıtay 13.  Dairesi emsal vasfında bir karar verdi.

Araba,  konut alırken,  rastgele bir ihtiyaç için hemen önce akla gelen para kaynağı bankalardan alınan krediler oluyor.  Bu kaynağın en çok kullanıldığı ülkelerin en başında da malasef ülkemiz geliyor.  Geçen son 10 senede bankalardan kullanılan kredi sayısı toplamda 75 milyon adedi aşarken,  kullanılan kredi miktarı toplamda 300 Milyar Euro'yu buldu.  Kredi kullanımında tüketiciyi isyan ettiren konu ise dosya giderleri oluyor.

Karara göre Tüketici Kanunu'ndan kaynaklanan 3 senelik zaman aşımı değil,  bunun mahaline Borçlar Kanunu'nda yer alan 10 senelik genel zaman aşımı müddeti yapılacak.  10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya giderleri tüketicilere geri iade edilecek.

Avukat Cevat Kazma,  sonraki evreleri şu biçimde açıkladı:  " Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği hükme tarafların 15 gündelik itiraz müddeti var.  İtiraz halinde tüketici mahkemesine dava açılması gerekmektedir. Görülecek olan dava,  Yargıtay kararları ışığında hukuka uyumlu bir biçimde sonuçlanacaktır.  Hakem kurulunun kararları aynı mahkeme ilamı gibi icraya konulabilir ve mahkemeye yapılmış olan itiraz kararın icrasına engel değildir. "

Emsal kararın çıkmasının sonrasında tüketici mahkemelerinde yoğunluk olduğunu vurgulayan ve konu hakkında açıklama yapan Avukat Cevat Kazma,  geçen son 10 senede bankalardan kullanılan kredi sayısının 75 milyon adedi geçtiğini ifade etti.  Cevat Kazma,  tüketicilerin haklarını hukuk yolu ile ne şekilde araması gerektiğini de bilgisini verdi.

Birçok tüketicinin karşı çıkarak iadesini talep ettiği dosya masraflarına ilişkili olarak Yargıtay 13.  Dairesi emsal vasfında bir karar verdi.  Yargıtay; Tüketici Kanunu'ndaki 3 senelik zaman aşımını değil Borçlar Kanunu'ndaki 10 senelik genel zaman aşımı müddetinin uygulanacağına karar verdi.  Bu hükümden öncesinde yalnızca nihai 3 yıl içerisinde alınmış kredilerin dosya giderleri için geri iade talep edilebiliyordu.

2000 TL'nin Altında Alacaklılar Kaymakamlığa Başvuracak

6502 sayılabilir Yeni Tüketici Kanunu'nda yapılmış olan değişim ile yasanın 28. 05. 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan kararları gereğince dosya gideri 2 bin TL'nin altında olan tüketiciler,  ikametgâh adreslerinde yer alan kaza hakem kuruluna başvurabilecekler.  2 bin TL'den 3.000 TL'ye kadar olan alacaklar için ise valilik içerisinde kurulan il hakem heyetlerine müracaat yapılması gerektiğini anlatılan Avukat Cevat Kazma,  3.000 TL'nin üzerindeki alacaklar için Tüketici Mahkemesi'nde dava açılması gerektiğini söyledi.

Başvuru Dilekçesi ve Kanıtlar Önemli

Son 10 senede kredi kullanan ve dosya gideri ödemiş herkesin emsal hükümden yararlanabileceğini vurgulayan Avukat Cevat Kazma,  davanın tüketici lehine sonuçlanması için en önemli noktanın usulüne uyumlu bir dilekçe ile müracaat yapılması gerektiğini söyledi; bununla beraber delil niteliği taşıyan belgelerin de ( dekontlar,  kredi sözleşmesi,  hesap dökümü vb.  )  eksiksiz olması gerektiğinin vurguladı.

Yıllara Göre Kredi Kullanım Oranları

Ülkemiz'de nihai 10 senede kullanılan kredi sayısı 75 milyon adedi geçti.  Bu kredi sayısının %20'si 2013 senesinde kullanıldı. 2005 senesinde ortaya çıkan ihtiyaç kredisi en çok kullanılan kredi türü olurken, sonrasında konut kredisi geliyor.

Dosya Gideri Faiziyle Geriye Ödeniyor

Mahkeme,  tüketici lehine karar verdiğinde alınan dosya gideri dava tarihinden ya da daha öncesinde protesto ile talep edilmiş ise temerrüt tarihinden bu yana işleyecek legal faiziyle beraber tüketiciye geri iade ediliyor.


0 yorum :

Yorum Gönder