Saliha Kadın Hibe Krediyi Nasıl Aldı ?

10 Haziran 2013 Pazartesi


Köylü Saliha kadının mükemmel projesi. Köyümün işsiz erkekleri yabana gitmesin dedi. Ve 6.000.000 TL geri ödemesiz hibe kredi aldı. Daha doğrusu ticarete adım attı. Devlet hibe kredi ile sermaye verdi hem geride istemiyor…

Kırşehir 'in Yeşiloba Köyü’ndeki 38 yaşındaki Saliha Batı, devamlı işsizlikten yakınan köy gençlerini kurtarmak hedefiyle işin başına ve 6 milyon TL’lik süt fabrikası projesi için geri ödemesiz hibe kredi aldı. Nisan da fabrikasının temelini atan Saliha Batı, Hazine Müsteşarlığı’ndan teşvik belgesini aldı ve kurduğu bu fabrikada yoğur,peynir, tereyağı üretecek.

3 çoçuk annesi Saliha Batı Kırşehir merkezine bağlı Yeşiloba Köyünde yaşıyor. Köyünde yaşanan işsizlik ve geçim derdi nedeniyle radikal bir karar verdi, kendi tarlasına 6 milyon TL’lik yatırım yapmak için çalışmalara başladı. Köyünde yaşayan gençlerin işsizlik nedeniyle gurbete gittiğinden ve bu nedenle köyündeki bütün işlerin kadınların üstüne kaldığını söyleyen Saliha Batı, “Eşlerimiz para kazanmak için büyük şehirlere çalışmaya iş aramaya gidiyor. Böyle olunca da köyde yaşam tamamen kadınların üstüne kuruluyor. Hem köyümüzdeki kadınların hem de eşlerimizin rahat bir hayat yaşaması, iş bulmaları için kendi tarlama yatırım yaptım. Tarlama tesis kuracağım ve içinde süt ve süt ürünleri, hayvancılık, peynir gibi çeşitli gıdalar üreteceğim. Bu fabrika sayesinde kendi köyümle birlikte çevre köylerden de 150 kadın ve erkek bu tesiste iş imkânı bulacak. Eşlerimiz gurbete gitmeyecek ve köy kadınlarımız da bundan sonraki hayatlarını rahat rahat yaşayacaklar” dedi.

Köy kadını Saliha Batı’nın maddi problemler nedeniyle seneler önce okuduğu üniversiteyi bırakmak zorunda kaldığı ve bu yaşadığı sorunların köydeki diğer kadınlar tarafından yaşanmaması için böyle bir girişimde bulunduğu biliniyor. Sabahın erken saatlerinde işe başlayan Saliha Batı, akşam oluncaya kadar çalışırken traktör üstünde tarlasına gidiyor.

Ahırında  yaşayan hayvanlarına yem veren  Batı, köy çeşmesinden evine kovalarla su taşıyor, hayvanlarını yabanda otlatıyor ve akşam olunca evine geri dönüyor.

Saliha Batı, yatırım yaptığı tarlada çalışmalarına başladı. Köy gençleri ve kadınları tek umudumuz bu fabrika diyorlar.




1 yorum :

Feride Aslan dedi ki...

Bu Saliha Hanım zaten Avrupada ünlü oldu hibe kredi kabul edilmesi ile.Gurur duydum milletim adına helal sana başarılar Saliha hanım durmak yok yola devam...

Yorum Gönder