Avrupa Birliği ’nden KOBİ ’lere 5 Milyar $ Hibe Kredi

25 Haziran 2014 Çarşamba


Avrupa Birliği (AB) 7'nci Çerçeve Programı alanında 5 milyar euroluk fon önümüzdeki günlerde özgür bırakılacak.

50'ye yakın çağrıyla beraber takdim edilecek kocaman pastadan, Ülkemiz'deki teşebbüsçüler de hisse alabilecek. Fonlarla alakalı duyurunun 20 Temmuz'da inşa edilmesi bekleniyor. Çerçeve Yazılımları , Avrupa'nın biyolojik ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi amacıyla yürütülüyor.

SAĞLIKTAN BİLİŞİME

Akşam gazetesinin haberine yönelik 2013'e civarı sürecek 7'nci Çerçeve Programı alanında bu sene 5 milyar euroluk fonun özgür bırakılması öngörüldü. Fonların değerlendirileceği 50'ye yakın davet arasında; sıhhatten bilgi kontakt teknolojisine, enerjiden gıda-tarım ve biyoteknolojiye, ulaşımdan güvenlik ve etrafa civarı bir sürü çeşitli sahalar bulunuyor. 7. Çerçeve Programına üniversiteler veya denetim enstitülerindeki denetim grupları, endüstri kuruluşları, KOBİ'ler, KOBİ birlikleri, kamu müesseseleri , beynelmilel organizasyonlar, dernekler, kalkınma ajansları başvurabiliyor. Ferdi müracaatları içerir projeler deuygun bulunması halinde hibe pastasından hisse ediniyor .

BEYİN GÖÇÜNE KATKISI VAR

TÜBİTAK'ın bilgilerine yönelik , çerçeve programlarına bugüne civarı Ülkemiz'den katılım hudutlu kaldığı amacıyla , özgür bırakılan yüklü fonlardan beklenen katkı elde edilemedi. 2003'te 4 milyon euroluk 20 partnerlik kurulabilirken, 2010'da rakam 25 milyon avro ile 200 ortaklığa çıktı. Hâlâ 600'ün üstünde Türk kuruluşu projelerde yer ediniyor . Projelerle sağlanan tersine beyin göçü ise 100'ün üstünde oluyor .

DEĞERLENDİRME SÜRECİ 5-8 HAFTAYI BULUYOR

Projelere katılımcı sayısı ve aranan özellikler proje türüne yönelik değişiyor. Fakat bütün başvurularda aranan anne kural , işbirliği şeklinde yürütülmesi. Evrensel olarak, 7. Çerçeve Programı projelerinde en az 3 çeşitli AB azası ülke veya fert olmayan Avrupa ülkelerinden en az 3 müstakil kuruluşun bulunması gerekmektedir . Araştırmacıların kursu ve kariyer gelişimlerini planlayan projelerde bir tüzel bireyin bulunması yetiyor. Projenin Avrupa odaklı olması, bilimsel-teknolojik hale katkıda bulunması, yenilikçiliği, bir sürü ortaklı olması benzeri kriterler kabulünde ehemmiyet taşıyor. Projeleri ölçümlendirme zamanı tahmini 5-8 hafta sürerken, proje hazırlığından kontrata civarı geçtiğimiz zaman bir senesi bulabiliyor.

TAMAMI HİBE VE GERİ ÖDEMESİZ

AB Çerçeve Programı fonlarının tamamı 'hibe' ve 'geri ödemesiz' fonlardan meydana geliyor . Dolayısı Ile getirilen projeler oldukça başarılı bulunursa, AB Komisyonu aracılığıyla fonlanıyor. Proje önerileri direk AB aracılığıyla yapılıyor. Ülkemiz'de, bilim ve denetim yoğunluklu bu programda koordinasyonu TÜBİTAK inşa ediyor . Görevliler , 'bu programların ülkelere belirleme edilen parasal bir destek olmadığının' altını çizerken, bu programlara dahil olan ülkelere rastgele bir kota ayrılmadığını altını çiziyor.


0 yorum :

Yorum Gönder