Devlet Kreş Açanlara Hibe Kredi Veriyor

14 Haziran 2014 Cumartesi


Ülkemizdeki çocuk sayısını çoğaltmak yani genç nesli artırmak amacıyla başlatılan çalışmalar sebebiyle kreşe süper hibe kredisi çıkmasını sağladı.

Şuan ki taslağa göre kreş açan hemen herkes ‘5. Bölge’ hibe kredi teşviklerinden faydalanacak. Doğum iznine ayrılan çalışan kadına SGK prim desteği verilecek.

Devletin çocuk sayısını çoğaltmak amacıyla kadın çalışanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik başlattığı çalışmadan 2 kritik madde çıktı.

Çalışma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile Hazine’nin üzerinde çalışıp uzlaştığı çalışmada adeta her köşe sokak başına bir kreş açılmasını sağlayacak sürpriz hibe kredi teşvik önlemi benimsendi. Bu duruma göre yeni kreş açmak isteyen hemen herkes ‘5. Bölge’de kullandırılan cazip yatırım ve işletme hibe kredi teşviklerinden faydalandırılacak.

Az Vergi Hibe Kredi

Normal şartlarda herhangi bir yatırımın ‘5. Bölge’ hibe kredi teşvikinden faydalanabilmesi için en az 500 bin liralık yatırım yapması gerekli. Fakat kreş açacak olanlar da bu şart aranmayacak. Kreş yatırımlarının bu kapsama alınması ile örneğin İstanbul’da kreş açanlar adeta Tunceli veya Bayburt’ta büyük yatırım yapan yatırımcılar gibi avantajlı hibe kredi teşviklerinden faydalandırılacak. Hazırlanan taslağın yasalaşması durumunda kreş açanlar Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 80 vergi indirimi, 7 sene süreyle sigorta primi işveren hissesi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve TL kredilerde 5 puanlık faiz desteğinden faydalanacak.

‘Ucuzluk’ Beklentisi

Kreş yapımının daha cazip hale getirilmesiyle beraber çok sayıda yeni kreş açılacağı, böylece düşük maliyet ve rekabetin etkisiyle fiyatların olağanüstü ucuzlayacağının tahmin edildiği belirtildi. Böylece çalışan kadınların çocuklarını daha kolay kreşlere bırakıp iş hayatlarını sürdüredebileceklerini belirten bir Bakan, “Teşvik aldıkları halde fiyatlarını ucuzlatmayan kreşler rekabete yenilip kapanacak. Fiyatlarını ucuzlatmaktan başka seçenek kalmayacak” dedi.

Doğum İzninde Prim Devletten

Yine aynı taslak çalışmaya göre doğum iznine çıkan kadınlara işveren veya devlet tarafından maaş ödenmeyecek, bunun yerine sadece sigorta primi desteği sağlanacak. Bu uygulama ile doğum iznine ayrılan kadın çalışanların izinde geçirdikleri zaman boyunca sigorta primleri devlet tarafından SGK’ya ödenecek. Olası maliyet ise doğrudan bütçeden ödenecek. Bu uygulama sayesinde izindeki kadın çalışanlar devletten veya işverenden maaş alamasalar da sigorta gün kaybı yaşamayacaklar, sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak.


0 yorum :

Yorum Gönder