TÜBİTAK’tan Yeni Fikir ve Ürünlere 200.000 TL Destek Hazır

17 Haziran 2014 Salı



TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, dünya bağımlılığını azaltacak ve uluslararası alanda rekabet edebilecek ürünlerin geliştirilmesi adına TÜBİTAK’ın 200 Bin TL’ye kadar Ar-Ge desteğine hazır olduğunu bildirdi.


TÜBİTAK, “1005–Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” adıyla üniversite ve kamu Ar-Ge merkezlerindeki araştırmacılara yönelik yepyeni bir destek programı oluşturdu. Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafınca yürütülen program dahilinde Türkiye de yaygın olarak kullanılan ithal cihaz ve malzemelerin geliştirilmesi ile dünya ile rekabet edebilecek yeni ürünler üretilmesi hedefleniyor.

Tarımı yapılan ithal bitki türlerinin Türkiye koşullarına uygun olarak ıslahı, verimli hayvan ırkı, hayvansal ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda ürünlerini işleme, paketleme ve depolamada kullanılan ürün ve teknolojilerin uluslararası örnekleri ile rekabet edebilecek seviyede üretilmesi gibi akademik Ar-Ge projeleri destek kapsamına dahil olacak. Aynı anda tanı ve tedavi yöntemleri de uluslararası örnekleri ile rekabet edebilecek seviyede olmak şartıyla desteklenecek. Destek kapsamında yaygın olarak kullanılan teknolojik ürünlere ek yaparak yeni özellikler ve yeni ürünler ortaya çıkaracak projeler de değerlendirmeye alınacak. Sosyal ve beşeri bilimler projeleri de yeni program dahilinde desteklenecek.

TÜBİTAK’ın yeni başlattığı program hakkında bilgi veren TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Necati Demir, Türkiye de yaygın olarak kullanılan ürün ve teknolojilerin yerli olarak geliştirilmesine destek vereceklerini bildirdi. Bu nedenle oluşturulan projelerin patent hakkını ihlal etmeden gerçekleştirileceğine dikkat çeken Demir, “Yeni program ile birden çok ürün, teknoloji ve fikrin bir araya getirilerek ulusal ve uluslararası boyutta yeni bir ürün ve teknoloji geliştirilmesini amaçlayan projeler de desteklenecek.” dedi.

Prototipin Ürüne Dönüştürülmesi de Destek Dahilinde

Yeni başlatılan 1005 Programının yeni fikir ve ürün geliştirilmesi niyetine destek sağlayan farklı programlara geçiş için bir köprü niteliği taşıdığını dikkat çeken Demir, şu ifadelerde bulundu: “Prototip geliştiren araştırmacılara nihai ürünün oluşturulması için TEYDEB-1505, KOSGEB, San-Tez programlarına başvurmalarının önündeki engel kaldırıldı. Ürünün doğrudan geliştirilmesi durumunda ise TEYDEB-1512 destek programına başvuru yapılarak proje neticelerinin uygulamaya aktarılması da amaçlanıyor.

En fazla 24 ay süreyle 200 Bin TL’ye kadar destek verilecek olan yeni programa üniversite ve kamu Ar-Ge merkezi çalışanları başvurabilecekler. Yeni program kapsamında aylık 3 Bin TL’ye kadar burs desteği verilebilecek. Bilimsel toplantı ve çalışmalar için 10 Bin TL’ye kadar seyahat desteği sağlanabilecek. Proje yürütücüsüne aylık 1000 TL, araştırmacıya da aylık 500 TL’ye kadar Proje Teşvik İkramiyesi verilecek.”


0 yorum :

Yorum Gönder