Kredi Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Merhaba Değerli Hibe ve Kredi Nasıl Alınır okuyucuları...

Bir önceki makaleyi İhtiyaç Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunu anlatmıştık. Şimdi ki makalemiz ise Kredi Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunu ele alacağız.

Kredi kartı alırken öncelikle bizim kredi kartı ehliyetimiz var mı bunun için dikkat etmemiz gerekli. Nasıl ki otomobil alırken şoför ehliyeti alıyoruz kredi kartının da ehliyeti benzerdir. Bu ne demek ? Bu bizim öz disiplinimiz var mı demek kredi kartıyla alakalı olarak. Mesela 250 km süratle giden bir otomobil düşünün ve kaza yapıyor burada suçlu otomobil mı şoför mü elbet ki de sürücüdür. Dolasıyla bizde burada kredi kartlarıyla alakalı yeteri kadar bilgi sahibi miyiz bunu sorgulamalı ardından kredi kartı ehliyetimiz tamken kredi kartımızı almalıyız. Burada dikkat edilmesi gereken en basit şey kredi kartının bir ödeme aracı olduğudur. Kredi kartı bir aracıdır borçlanma aracı değildir. Ne şekilde kullanılır ? Bankalar tüketicilere yani sizlere , belli hizmet ve malları satın alabilmeniz için bir sınır dahilinde para kredisi tahsis ederler. Bunun için sizlere kendilerine ait olan kredi kartını verirler. Sizlerde bu kartla ödeme yaparsınız ay sonunda ekstre geldiğinde bunu o ay kapatmanız üzere tasarlanmıştır.

Kredi kartı sözleşmelerini imzalamadan öncelikle çok temkinli olunması gerektiğine dikkat çeken özel araştırma kurumları kredi kartı masraflarından kaçınmak ve kredi kartı mukavelesi imzalarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıraladı. İşte kart sahiplerinin yakıntıları sonrasında çıkarılan inceleme sonuçları şöyle...

Sözleşmeyi Kesinlikle Okuyun

Kredi kartları en başta olmak üzere telefon ve web müracaat sözleşmeleri de dahil olmak üzere sözleşmeyi okumadan imzalamayın. Kredi kartı alırken kredi kartı sözleşmesi okunmalı ve kredi limiti, senelik kart fiyatı, en az ödeme ölçüsü, kredi getirisi benzeri terimlerin ne manaya geldiğine dikkat edilmelidir. Pek çok kart sahibi okumadan imza attığı sözleşmeler sebebi ile pek çok masraf ödemek zorunda kalıyor. Masrafları gözden geçirip neyi ödeyeceğinizin hesabını iyi yapın.

Not Düşmeyi Unutmayın

Kredi kartı anlaşmasını imzalamadan öncelikle banka ile kesinlikle müzakere edin. Karşılıklı yapacağınız pazarlık sonrasında anlatılan maddeleri sözleşmeye not düşün. Hangi masrafların alınıp alınmayacağını bilin ki sonradan masraf şoku yaşamamak için sözleşmede belirtin.

Yazılı Bildirim Yapın

Kredi kartı sözleşmesi imzalamadan öncelikle anlatılan gerekliliği sözlü değil, yazılı olarak dile getirin. Çoğunlukla kart sahipleri bankaya şubeye gidip sözlü olarak veya alıcı hizmetlerini arayarak telefonda dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Bunların hukuksal bir kıymeti yoktur. Böylelikle hangi masrafların alınıp alınmayacağı ve sözleşmenin gerekliliği ile ilgili yazılı bir doküman olacaktır.

Bankaların Verdiği Her Kağıdı İmzalamayın

Bazı bankalar çeşitli bahaneler ile bir takım formlar imzalatıyor. Kredi kartı sözleşmesi imzalarken imzalayacağınız bu formlar sebebi ile adınıza bihaber hesap açılabilir, fazladan kredi kartı çıkarılabilir ve sigortalanabilirsiniz. Bankaların uzattığı formları dikkatlice okumadan imzalamayın. Bankaların kendilerine uzattığı formları imza atan tüketiciler kapılarına iştirak eden kredi kartları veya seneler ardından çıkarılan borç ile kandırıldıklarının farkına varıyorlar.

Kurye İle Iştirak Eden Sözleşmeye Dikkat

Bankalar kredi kartına yeni masraflar koymak yerine yeni bir uygulama başlatarak kredi kartı sözleşmelerini kurye ile göndermeye başladı. Kurye hemen imzanızı almayı isteyecektir. Sözleşmeyi okuyup anlamadan imzalayıp kredi kartını alırsanız yandınız demektir. İleride doğacak her tür problemde haklılığınızı bankaya teslim etmiş olursunuz.

Kart Kullanmazsanız Da Masraftan Kaçamazsınız

Kredi kartını alayım bir kenarda dursun mantığıyla sözleşmeye imza atarsanız masraftan kaçamazsınız. Sözleşmelerde kart kullanmadığınızda da masraf alınacağına dair madde olabilmektedir. Çekmecede duran kartınız cebinizi yakmasın.

Yeni Bir Masrafa Karşı Limitinizi Belirleyin 

Kredi kartı almadan öncelikle kart limitinizi iyi belirleyin ve sınırda değişiklik yapılabileceğini sözleşmenizde kaydettirin. Bir takım bankalar kart limitini arttırmak isteyenlerden kart limiti arttırma fiyatı talep ediyor.

Habersiz Açılan Hesaplara Dikkat

Kredi kartı alırken sözleşmenizi kesinlikle gözden geçirin. Kart alırken adınıza bihaber hesap açılabilir. Kart bilgilerinizi meydan bankalar benzer bilgilerle hesap açıyor. Eksiye düşen hesabınız sizi git gide borçlandırıyor. İzinsiz açılan hesaplar haciz dahi getirebiliyor.

Çok Sayıda Kartınız Olabilir

Bankalar kredi kartı çıkarırken benzer bankaya ilişkin çok sayıda kredi kartı çıkarabiliyor. Kart sözleşmesi imzalarken yalnızca bir kart almak dilediğinizi ve verdiğiniz verilerin yalnızca bir kart için olabilitesi yüksek olacağını kesinlikle belirtin. Bihaber çıkarılan kartlar ve bu kartlara iştirak eden kart aidatı benzeri masraflar sizi mağdur edebilir. Bir takım bankalar ise müşterilerine yeni kredi kartı ve mukavele sevk ediyor. Yeni iştirak eden sözleşmeleri imzalamayın ve kartları almayın. Bankalar yeni gönderdikleri mukavele ile eskiyen sözleşmeyi yeniliyor yeni masraflar çıkarıyor.

Sözleşmenin Bir Nüshasını Kesinlikle Alın

Kredi kartı üyelik sözleşmesinin bir nüshası tüketiciye verilmek zorundadır. Yeni bir masrafla karşılamamak ve kredi kartı giderlerini iptal ettirmek için sözleşmenin nüshası saklanmalıdır.

Bu makalemizde Kredi Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunu anlattık. Umarım faydalı olur...

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/kredi-karti-sozlesmesi-imzalarken-bu-10-maddeye-dikkat-/ekonomi/ekonomidetay/25.04.2013/1698412/default.htm

0 yorum :

Yorum Gönder