AB Hibe Kredileri Gelir Sayılmayacak

26 Haziran 2014 Perşembe




AB Hibeleri Çoğalış Gelir Sayılmayacak ve Hibe Harcamalarından Stopaj Yapılmayacak
Yılmaz SEZER /  YMM Güncel - Laviale Ülkemiz Idare Heyeti Başkanı

Mevcut uygulamada, Avrupa Birliği organlarıyla akdedilen ve usulüne yönelik yürürlüğe konulan anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı gelir ve müesseseler vergisi mükellefleri aracılığıyla hibe olarak sağlanan destek tutarları ticari kazancın bir unsuru olarak değerlendirilerek gelir/kazanç, bu hibelerle yapılmış olan harcamalar ise özelliğine yönelik gider ya da maliyet olarak dikkate alınmakta, sağlanan hibelerle yaptırılan senelere sari inşaat ve restorasyon işleri ile özgür meslek hizmetleri ödemelerinden ise bununla birlikte GVK'nın 94. ve KVK'nın 15 ile 30. maddeleri gereğince gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılmaktaydı.

Hibeden hakikat birey ve/veya firmaların bir geliriymiş benzeri direk gerekse harcama esnasında stopaj yöntemiyle vergi alınması ise hibenin etkili olarak kullanılamamasına ne sebeple olmuş, enbaşta bu hibeleri imkanı sunan AB olmak üzere konunun bütün taraflarınca reaksiyon ile karşılanmıştır. Bunun natürel bir sonucunda da, çoğalış hibe sağlanmasında zorluklarla karşılaşılmaya başlanılmıştır. Bu konuda konunun bütün taraflarınca yüklü bir çalışma inşa edilerek , hibe ve bu kapsamda yapılmış olan harcamalardan vergi alınmaması amaçlı bir halkoyu baskısı oluşturulmuştur. Sonunda , 18/4/2013 tarihindeki ve 28622 sayılabilir.

Resmi Gazete'de yayımlanan 6456 sayılabilir Kanun'un 15. maddesiyle GVK'ya ilave eden belli bir süre 84. madde ile sıkıntı çözümlenmiş, hibe meblağının (harcanmayan bölüm haricinde ) gelir olarak değerlendirilmemesi ve vergilendirilmemesi, sağlanan hibelerle yaptırılan senelere sari inşaat ve restorasyon işleri ile özgür meslek hizmetleri ödemelerinden ise gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılmaması öngörülmüştür.

Hibeden vergi alınmasını engelleyen ve böyle AB hibelerinin önünü açan mevzubahis tertip etmenin detayları ise aşağıdadır:

1) Hibe tutarları özel bir dekor hesabında tutulacak, harcamalar bu hesaptan yapılacak

Geçici 84. maddeye yönelik , AB organlarıyla akdedilen ve usulüne yönelik yürürlüğe konulan anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı sağlanan hibeler, kişi/şirketin bizzat hesaplarının dışarısında özel bir dekor hesabında tutulacak, harcamalar bu hesaptan ifade edilecek . Bu şekilde hibe ve bu hibeyle yapılmış olan işlemler ile kişi/şirket iş ve işlemleri birbirinden ayrıştırılmıştır.

2) GVK/KVK durumundan dekor hesabında tutulan tutar gelir/kazanç, harcamalar ise gider/maliyet olarak dikkate alınmayacak

Özel dekor hesabında tutulan hibe tutarları GVK/KVK durumundan gelir/kazanç olarak dikkate alınmayacak. Söz konusu hibelerle gerçekleştirilecek projelere ilişkili olarak olarak bu fondan yapılmış olan harcamalar ise, gelir ve müesseseler vergisi matrahının tespitinde gider ve maliyet olarak dikkate alınmayacak. Bu şekilde, hibe tutarı, hibeyi meydan birey ya da firmanın vergi mükellefiyeti ve işlemleri dışına çıkarılmış, lüzumsuz bir şekilde vergilendirilmesinin önüne geçilmiştir.

3) Proje sonunda harcanmayan ve geriye geri iade edilmeyen bir tutar kalırsa, gelir/kazanç olarak dikkate alınacak ve vergilendirilecek

Proje sonunda rastgele bir şekilde harcanmayan ve geri iade edilmeyen tutar kalması şeklinde , bu tutar GVK/KVK durumundan gelir olarak değerlendirilecek ve vergiye elbet tutulacaktır.

4) Hibelerle finanse edilen senelere sari inşaat ve restorasyon işlerine ilişkili olarak ödemeler ve özgür meslek hizmet alımları nedeni ile yapılmış olan ödemelerden stopaj kesilmeyecek

Fon hesabından yapılmış olan harcama tutarlarıyla hudutlu olmak üzere, proje karşılığı sağlanan hibelerle finanse edilen senelere sari inşaat ve restorasyon işlerine ilişkili olarak ödemeler ve bu kapsamda yapılmış olan özgür meslek hizmet alımları nedeni ile yapılmış olan ödemeler üzerinden GVK'nın 94, KVK'nın 15 ve 30. maddelerine yönelik stopaj yapılmayacaktır. Bu şekilde, bilhassa bu hibelerin harcanmasında mühim bir yekün tutan özgür meslek hizmet alımlarına ilişkili olarak ödemeler üzerinden stopaj yöntemiyle yapılmış olan vergilendirmenin önüne geçilmiş, hibe tutarlarının tamamının projeye yönlendirilmesi ve harcanması sağlanmıştır.

Kişisel görüşümüze yönelik , maddenin uygulamasına ilişkili olarak usul ve esasların Maliye Bakanlığı aracılığıyla çıkarılacak bir evrensel bebliğ ile belirlenmesi, uygulamada meydana çıkan ve bakanlığa intikal eden problemlerin da bu çerçevede çözümlenmesi uyumlu olacaktır. Bununla Birlikte , bir konsorsiyum olarak sağlanan hibelerde, konsorsiyum öncüsünün dışarısında konsorsiyum ortaklarına da belli bir süre 84. maddenin uygulanması sağlanmalıdır.


0 yorum :

Yorum Gönder