Ülkemizde 100 Firmadan 85 inin Hibe Kredilerden Haberi Yok

29 Haziran 2014 Pazar


Kobi Ülkemiz Evrensel Müdürü Aksu, İstanbul genelinde 4000 firma üstünde yaptıkları araştırmada surat firmadan 85'inin teşviklerden haberdar olmadığını ya da müracaat yapmadığını saptama ettiklerini anlam etti .

Devletin ihracat yapan firmalara hibe kredi vasfında ödediği teşvikler 1 milyar dolara yaklaşırken, birçok firma ise hakkına sahip teşvikleri kullanmıyor. Bugüne civarı 5 binden pek şirketin ihracat teşviği almasında aracılık eden Kobi Ülkemiz Evrensel Müdürü Koray Aksu, yurt dışı iş seyahatlerinden, evrensel marka tesciline, şubeleşmeden depo yatırımlarına civarı kapsamlı bir yelpazede destekler sunulduğunu anlam etmekte .

Devletin ihracat yapan firmalara dönük teşvik  çalışmaları her geçtiğimiz gün genişlerken şirketlerin büyük çoğunluğu desteklerden bihaber . 15 senedir ihracat yapan firmalara danışmanlık yapan Kobi Ülkemiz'in yaptığı denetim hayret verici neticelere erişti . Ağırlıklı olarak İstanbul genelinde Örgütlü Endüstri Bölgelerinde çalışma gösteren 4 bin firma ile bir anket gerçekleştiren müessese , 100 firmadan 85'inin hiç teşvik almadığını meydana koydu . 2002 senesinde Ülkemiz genelinde 5 bin 704 firma hükümet desteklerinden faydalanırken 2012'de 17 bin 293 şirkete ulaştığına değinen Kobi Ülkemiz Evrensel Müdürü Koray Aksu, "İstanbul'da araştırmamıza dahil olan şirketlerin devletin vermiş meydana geldiği desteklerden yüzde 85'inin haberi meydana gelmediği , yüzde 10'unun bilgisi meydana geldiği ancak kullanmadığı ve yalnızca yüzde 5'inin kullandığını saptama ettik.

İhracat yapan firma sayısı 50 bini aştı 

Devletin sağladığı hibeler 2002-2012 çağında TL bazında tahmini üç kat çoğalmış . 2002'de 252 milyon TL iken, bakanlık 2012'de 676 milyon TL'lik bir para bazlı destek vermiştir. Halihazırda ihracat yapan firma sayımız 50 bini aşmıştır. Araştırmaya dahil olan firmalara yurt dışı yatırımlara devletin hibe kredi takviyesi verdiğini söylediğimizde anında müracaat yapmak talep ediyor . Bizim aracılığımızla hem bir ihracatını katlıyor hem bir de yatırım maliyetlerini devlete fatura edebiliyor" ifadelerini kullanıyor.

Harcanan 100 liranın 50 lirasını hükümet ödüyor

Firmalar  yüklü iş tempolarının içerisinde teşviklerden yeteri civarı haber sahibi olamadığını anlam eden Koray Aksu,  " Bilhassa aile şirketlerinde çocuk yetkililer ülke dışına açılma ile ilgili ek olarak istekli ve teşvikleri kullanmada ek olarak lider . Iştirak Eden siparişleri hazırlamakla kanaat etmeyip hayat genelinde iş yapmak için çabalıyor. Firmalar çoğu süre itinalı tebliğ takibi yapamadıkları için, eskiyen tebliğe yönelik davranış ettiklerinden akıbete ulaşamıyorlar.

Bürokrasi ile, mevzuatla, evrakla,formla, uğraşmak istemedikleri için belli bir noktadan hemen ardından zorlanıyorlar. Kobi Ülkemiz olarak bu noktada, bütün evraksal işlemleri yaptığımız için gerçekten , firmalarımızı iş yükünden, vakitten ve maliyetten kurtarmış oluyoruz. Şirketlerin ne türlü harcama yapacaklarını ve nelere ihtimam göstermeleri gerektiğini hamle adım anlatıyoruz.

İhracat teşviği alanında miktara yönelik hükümet her 100 liranın 50 lirasını Kobi Ülkemiz olarak geriye ödüyor. Yurtdışı İş Seyahatleri,  Sektör Denetim İstatistik Raporları, Yurtdışı Reklam,  Markalaşma ve Tanıtım, Yurtdışı Marka Tescil, Kalite vesikalari alma, CE Vesikası , Laboratuar Inceleme Raporları,  Yurtdışı Büro ,Yurtdışı Depo, Yurtdışı Mağaza,  Yurtdışı Showroom, Öğrenim , Yurtdışı Ferdi Fuar, gros marketlerde reyon açma, konaklama bedellerinin aşağı yukarı yarısı hükümet aracılığıyla karşılanıyor" diye konuştu.


0 yorum :

Yorum Gönder